Hatha yoga & mindfulness

Ga comfortabel rechtop zitten. Heb je dat vandaag al eens gedaan? Een minuutje? 

Als we het lichaam stil laten zijn en de adem vrij laten, komt er iets moois op gang. Ons zelfhelend vermogen. Door onze drukte verstoren we dat. Dat is waarom we stil zitten. Dat is waarom we hatha yoga beoefenen.

Deepak Chopra zegt het zo:

“De fysieke gevolgen van even stil zitten en je op je innerlijk concentreren, blijken onvoorstelbaar veelomvattend. De vrijlating van neurotransmitters wordt gestimuleerd: dopamine, serotonine, oxytocine en hersenopiaten.

Dopamine heeft een kalmerende werking. Serotonine wordt verbonden met een gevoel van eigenwaarde. Oxitocine wordt beschouwd als het knuffelhormoon. Opiaten zijn lichaamseigen pijnstillers.

Er bestaat geen enkel ander geneesmiddel dat gelijktijdig de gecoordineerde vrijlating van al deze stoffen kan choreograferen.”

Bij hatha yoga werk je samen met je zelfhelend vermogen. Door je volle aandacht erbij te betrekken. En als je honderd keer afgeleid raakt, kom je gewoon honderd keer terug. Hatha yoga is de klassieke vorm van de lichamelijke yoga. Ha betekent ‘zon’ en tha betekent ‘maan’.  Yoga betekent zo iets als ‘vereniging’. Dus: zon en maan verenigen. De geest en het lichaam verenigen. Harmonie vinden in de dualiteit waarin we leven. 

De bewegingen, ademoefeningen en meditaties zijn het ene deel. Jouw aandacht is het andere deel. Dat laten samenkomen. Dan ga je verzachting voelen waar het verkrampt was.  Ruimte voelen in je lijf. Dan kun je eindelijk je haast zien vertrekken. Haal eens diep adem en komt thuis- met yoga, bij jezelf. 

Het is geen wondermiddel. Het werkt wel tegen stress, pijn, stijfheid, somberheid en nog veel meer. We oefenen elke week. Doe je mee? 

Geschenkjes van de corona crisis:

+ de lessen van de afgelopen anderhalf jaar zijn online gratis beschikbaar voor cursisten

+ je kan ook online meedoen!

Maandje proberen?

‘Sinds ik op yoga zit, is de fysiotherapeut niet meer nodig.’

‘Doordat ik nu aan yoga doe, heb ik veel meer ademruimte’

‘Ik kwam met hoofdpijn en vertrok zonder.’

‘Elke week een cadeautje aan mezelf.’

‘Onwijs lekkere yogalessen.’

‘Yoga geeft me bewustwording van m’n gedachten en m’n lichaam. Het mooie is dat er niets goed of fout is, want alles mag er gewoon zijn.’

‘Geen last meer van mijn rug omdat ik aan yoga doe!’

‘Yoga is bewustzijnsontwikkeling. Dat merk in in mijn dagelijks leven. Sinds ik aan yoga doen, eet ik gezonder en beweeg ik meer. Zonder moeite.’